Om Stutteri Ahl

På Stutteri Ahl lever og ånder vi for avl, opdræt og træning af islandske heste. Vores stutteri er velsignet med en beliggenhed i naturskønne omgivelser – lige ud Ebeltoft Vig og en del af Nationalpark Mols Bjerge.

Vores heste i Danmark vokser op ved havet og i Mols bjerge.

Faciliteterne for træning af islandske heste er rigtig gode på stutteriet. Udover den gamle hyggelige træstald har vi en lys, nybygget stald. Begge består af rummelige bokse, og vi har plads til ialt 22 heste på stald.

Den gamle lade er indrettet til en mindre ridehal til indendørs træning, og så har vi et skoningsværksted, så hestene kan stå ugeneret, når de bliver skoet. Udendørs træner vi på områdets mange gode ridestier igennem skoven og langs stranden. Det omkringliggende rideterræn lader intet tilbage at ønske.

Stutteri Ahl er beliggende kun 1 km fra Ebeltoft, som er en smuk gammel by. Vi har 3 km til Mols-Linien, som sejler til Sjælland, og der er 50 km til Århus.

Visionen og værdierne

Hele vores hestehold er centreret om den idé, at en hest skal have lov at være hest. Derfor vokser vores ungheste op i store flokke på åbne, kuperede arealer. Og derfor går vores følhopper i flok på strandengene, hvor føllene kan vokse op sammen, og hopperne kan opdrage i fællesskab. Når vi har hestene i hånd, lægger vi stor vægt på gensidig respekt – vi respekterer, at hesten er et levende dyr – og hesten skal respektere, at vi er dens “flokleder”. På den måde bestræber vi os på at opdrætte sunde heste, både fysisk og psykisk. Vi sætter det højt, at hestene er glade, stabile og har lyst til at arbejde.

Vi ønsker at fremavle heste, der klarer sig godt både på konkurrencebanerne, på rideture og i det daglige liv med mennesker og andre heste. Heste, der er en glæde at være sammen med, og som er smukke at kigge på.

Historien

På Stutteri Ahl har vi avlet heste i mere end 20 år. Den målrettede avl begyndte i starten af 1990’erne, da Svavas forældre på Island sendte os avlshoppen Hæra frá Kópavogi. Familien har avlet kvalitetsheste gennem generationer og har stor passion for alt hvad det indebærer at dele livet med disse herlige dyr.

I 1990’erne tog det hurtigt fart, og vi opkøbte løbende lovende ungheste på Island fra familiens blodlinjer. De heste blev sidenhen importeret, fremstillet til kåring og flere af dem er så indgået i vores avl. Sideløbende har vi også lånt gode kårede hopper på Island, som er blevet ifolet med tophingste.

Samarbejdet med dygtige folk på Island har været altafgørende for os. Vi har igennem årene delt erfaringer med først og fremmest med Svavas far, Svanur Halldórsson, hendes brødre, dyrlæge og avler Vilhjálmur Svansson, http://www.viljahestar.com, og sportsdommer, avler og konkurrencerytter Halldór Svansson, http://www.efritvera.is.

Avlsgårdene Brimilsvellir, Kópavogur, Hofsós, Melaleiti og Efri-Þverá er fra vores familie.

Vores smukke logo har også sine rødder i det islandske. Vilhjálmurs hustru, forfatter og kunstner Áslaug Jónsdóttir, http://www.aslaugjonsdottir.com, har designet det til os. Det er lavet med få streger og hvor pandelok, øre og man danner farverne fra det islandske flag.

Menneskene bag hestene

Familien består af Svava Svansdóttir og Jesper Viskum Madsen. Døtrene Jóhanna, Tinna og Freyja.

Svava

er uddannet sygeplejerske og tilknyttet Hospice Djursland. Svava følger hestene helt tæt på; hun er vågen om natten, når hopperne skal fole – og hun er den på gården, der har bedst styr alle hestenes navne, personlighed og slægt. Så er hun mester i at køre traktoren, når der skal hø og vand rundt til de forskellige marker. Svava har med sine medicinske kundskaber et godt øje for hestenes ve og vel – og så har hun altid broren Vilhjálmur, som er dyrlæge, klar med råd over telefonen. Svava er vokset op med heste, da hendes far er en passioneret hestemand, og i sin barndom var hun flere måneder på arbejdsferie på en islandsk bondegård i skolernes sommerferie tre år i træk – så omsorgen for dyrene falder hende naturligt.

Jesper

er en ivrig rytter og gør det selv manden.   Jesper træner gerne flere heste om dagen, og han er også dygtig til at håndtere de helt unge heste, når de skal tilrides. Han har efterhånden et trænet øje i at spotte hestens talent tidligt i dens liv. Og så har han uddannet sig i at beskære og sko heste, så vi selv kan gøre det på gården. Jesper har redet meget som barn, men i ungdomsårene blev håndbolden overskyggende, da han kom i den bedste danske række. Siden blev hestene igen det vigtigste, da han mødte Svava og den islandske familie.

Jóhanna

bor i Norge sammen med sin mand Dag,sønnerne  Daniel Gísli og August Freyr. Hun arbejder som sygeplejerske og elsker at rejse og være aktiv i naturen. Jóhanna er ikke den store heste-entusiast, men den lille familie kommer ofte på besøg på gården på Ahl, og Daniel har allerede været på ryggen af en hest flere gange.

Tinna

er uddannet journalist og arbejdede på TV2 udland men er nu ansat på DR´s indlandsredaktion i Aarhus. Tinna har altid haft en særlig kontakt med hestene. Hun er vokset op i takt med at stutteriet voksede sig større og større, og her har hun udviklet sig til en dygtig og grundig rytter. Som 17-årig arrangerede Tinna flere succesfulde ridelejre, og hun har gennem de sidste ti år undervist jævnligt. Derudover har Tinna haft stor succes på konkurrencebanerne, hvor hun som 15-årig blev dobbelt dansk mester på Herfa fra Kópavogi. Efterfølgende har hun opnået DM-titlen fire gange og været på landsholdet tre gange. En anden rolle på konkurrencebanerne har været som lillesøster Freyjas underviser og hjælper. Tinna har også arbejdet på Island i træningsstalden hos topberideren Sigurður Sigurðarsson på Þjóðólfshaga. Og så har hun boet en længere periode i Argentina, hvor hun læste på universitetet og arbejdede på et ridecenter med undervisning og træning af dressurheste.  Tinna bor igen på gården sammen med sine tvillingedøtre, Björk og Salka, så den næste generation hestepiger er sikret.

Freyja

læser på Aarhus universitet og bor i Aarhus.  Hun er vokset op blandt dyrene og har siddet på en hest, før hun kunne gå. Da hun var yngre, var hun helt vild med alt hvad der gik stærkt og var spændende. Hun red sit første stævne allerede som fem-årig. Selvom hun tit var den mindste deltager, så var der sjældent nogen, der kunne slå hende i en springkonkurrence, et flagridt eller til behændighed. Hun har redet stævner på mange forskellige heste og deltaget til DM flere gange. Hun har også været til Youth Cup, hvor hun var i finalen i både tölt og firgang. Freyja har som ungrytter redet hoppen Hera fra Ahl bl.a. var de til Nordiske mesterskaber  i Norge  Freyja  står for træningen af 1. klasses hingsten Júlíus Sesar når hun er hjemme.  Freyja har rejst rundt i et par år i Sydamerika, Australien og New Zealand inden hun startede på UNI   I Australien trænede hun med stor succes både arabiske heste og hos et af de største nyere stutterier der med islandske heste.