Det er svært at gøre en lang historie kort, og derfor bliver den her historie en anelse lang. Historien om vores 6-års hingst, Júlíus Sesar frá Kópavogi, som for nylig er blevet kåret i første klasse.
I efteråret 2007 var vi på Island bl.a. oppe nordpå på gården Efri-Þverá sammen med Svavas bror Halldór og hans hustru Jóhanna. Lørdag formiddag ringede Vilhjálmur fra hovedstaden (også Svavas bror) og bad os om at køre ud og se på 17 føl i en flok i Brekkukoti i Skagafjörður. Alle føllene var efter den højt-kårede Ágústínus frá Melaleiti, som Vilhjálmur har avlet.
Tiden var knap, men vi kørte selvfølgelig i Skagafjörður og så på de 17 meget velgående føl. Der var især et føl, som var noget helt specielt, en smuk rødbrun hingst. Vi havde på forhånd aftalt, at hvis vi var intresseret i nogen af de samme føl, så kunne vi trække lod om dem. Hvis de altså kunne købes.
Da vi var færdige med at danne os et overblik, viste det sig at både Halldór og vi var meget intresseret i dette rødbrune hingsteføl. Så måtte der trækkes lod – med et spil kort – og resultatet blev, at Halldór trak en knægt, og Jesper en nier. Så Ákafi frá Brekkukoti blev Halldórs.
Så var gode råd dyre, for vi var jo ærgerlige over ikke at kunne købe det fine hingsteføl. Så vi endte med at købe hoppen, føllets mor, Elting frá Brekkukoti, sammen med Halldór og Jóhanna. Og så satte vi hende til Ágústínus igen året efter, og det kom der heldigvis endnu en flot hingst ud af.
Júlíus Sesar blev født i Efri-þverá i sommeren 2009. Han fik efternavnet frá Kópavogi hvor Svava oprindelige er opvokset i og de øvrige heste vi har avlet på Island hedder.
Elting frá Brekkukoti var efter Burkni frá Borgarhóli, en anden søn af Kolfinnur frá Kjarnholtum (ligesom Ágústínus) og Kýrholts-Rauðka frá Kýrholti. Elting var temmelig urørt, og hun blev aldrig tilredet. Efter at hun kom i Efri-Þverá blev hun dog med årene mere medgørlig. Vi fandt ud af, at Eltings mor (Kýrholts-Rauðka) var husmoderens ridehest i Kýrholti, og enten hende eller en af hendes døtre blev brugt til at vise eleverne på Hólar, hvordan en velbygget hest så ud. Så det var betryggende.
Júlíus Sesar har derfor temmelig meget Kolfinnur frá Kjarnholtum blod i årene. Kolfinnur fik ærepræmie for afkom til Landsmót i Reykjavík 2000 samtidig med at Orri frá Þúfu fik det. Kolfinnur stjal næsten scenen fra Orri med sine afkom, som var så kraftfulde og gode femgænger.
Vi så Júlíus Sesar første gang på hingstefold i Borgarfjörður 2010, da han var et år. Der gjorde han et godt indtryk venlig, imødekommende.
I vinteren 2011 besluttede vi at sende ham til Magnús Lárusson i tidlig træning. Det gik godt.
I efteråret 2012 tog han turen helt over til vores ven Einar Kristján Eysteinsson i Tjarnalandi på Østkysten. Einar trænede ham den vinter. I efteråret 2013 kom han over til Agnar Þór Magnússon, som på det tidspunkt trænede sine heste i Kópavogur, hvor famlilien også stammer fra og har sine heste.
Vi blev dog enige om at lade ham vente, da vi nærmede os foråret, han var ikke klar. Júlíus Sesar rejste en gang mere og kom i kærlig pleje og træning hos Guðbjartur Þór Stefánsson i Skipanesi, i Borgarfjörður, tæt på Melaleiti og Vilhjálmur.
Der har han så været indtil midten af august 2015, hvor han kom til Agnar Þór og Birna igen, nu i Eyjafjörður på deres ny indkøbte gård, Garðshorni.
Tinna og Svava så til Júlíus Sesar i september sidste år, prøvede ham og var begejstrede. Specielt hans meget imødekommende og venlig sind udover et godt talent og meget rene, stærke gangarter. I marts var Freyja på Island og prøvede ham også, var også begejstret.
Agnar havde en uge til at gøre ham klar til kåring, som endte over al forventning, selvfølgelig kendte Agnar hesten godt i forvejen. Júlíus Sesar fik 8,46 for bygning og 8,06 for rideegenskaber – 8,22 total. Agnar prøvede ham så i 5.1 i september. Júlíus Sesar fik over 7 i tölt, trav, og galop. Mellem 6-7 i skridt men lå ikke i passen Alt i alt en rigtig fin første gang på ovalbane.
Vi takker fra familien, Vilhjálmur, Halldór, Svanur og gode venner Agnar, Guðbjartur og Einar for hjælpen med at bringe Júlíus Sesar til det han er i dag.
Nu må fremtiden vise, hvad Júlíus Sesar ellers duer til – vi har planer om at hente ham til DK her i vinter og træne ham til konkurrencer.